Σήμερα σε τι γιατρό θα πάμε?

Standard

funky-butt1

Σίγουρα όλοι όσοι διαβάζετε τώρα τούτη τη γραμμή θα έχετε βρεθεί κάποτε στην ανάγκη να επισκεφτείτε ένα γιατρό όπως και εγώ.  Αν όχι τότε είστε τυχεροί και μπράβο σας. Δε χρειάζεται να διαβάσετε παρακάτω. Οι περισσότεροι όμως έχουμε πάει στο γιατρό και όχι λίγες φορές . Κι εσείς όπως κι εγώ έχετε κάνει με την ίδια σειρά τα εξής: έχετε τηλεφωνήσει στο γιατρό, έχετε κλείσει ραντεβού για τον επόμενο μήνα, έχετε οδηγήσει όλη την Κηφισίας για να φτάσετε, έχετε χτυπήσει το κουδούνι, έχετε στριμωχτεί στο υπερβολικά μικρό ασανσέρ,  έχετε καθίσει στο δερμάτινο καναπέ εισπνέοντας αυτήν την μυρωδιά καθαριότητας, έχετε διαβάσει το κατατσαλακωμένο Cosmopolitan Μάιος 2006, έχετε ακουμπήσει τα χέρια σας στο τζάμι του γραφείου του γιατρού, έχετε εξετασθεί για δέκα λεπτά, έχετε πληρώσει 100 ευρώ, έχετε δώσει χειραψία και έχετε φύγει.

Αλλά, σας έχει τύχει ποτέ ενώ βγαίνετε από την πόρτα ενός ιατρείου να νιώθετε ακόμα πιο μόνοι, απελπισμένοι και γεμάτοι απορία απ’ ότι όταν μπαίνατε? Αν όχι τότε ίσως έχετε νιώσει ότι αυτά που σας έλεγε ο γιατρός καθώς καθόσασταν στην καρέκλα του εξεταζόμενου ήταν ακαταλαβίστικα, συγκεχυμένα και ασαφώς επικίνδυνα. Κι αν πάλι ούτε αυτό σας έχει συμβεί τότε απομένει μια πιθανότητα να έχετε ζήσει το παράξενο συναίσθημα του να γνωρίζετε εσείς καλύτερα τι σας συμβαίνει από το γιατρό σας κι ας μην έχετε πατήσει ποτέ το πόδι σας στην Ιατρική σχολή. Δεν ξέρω για σας, εγώ πάντως μπορώ με κάποιον περίεργο τρόπο να καταλάβω αν αυτό που ταλαιπωρεί το λαιμό και τη μύτη μου είναι κρύωμα ή ίωση, αν τόσα γραμμάρια φαρμάκου φτάνουν ή είναι πολλά κι αν ο αστραγαλός μου με πονάει επειδή τον στραμπούληξα ή επειδή έχω θυμώσει τόσο πολύ που μετά το συκώτι μου αποφάσισε να πρηστεί εκείνος.

Σίγουρα όμως, εφόσον κάποιος δεν είναι γιατρός, του είναι αδύνατον να ξέρει όλους τους ιατρικούς όρους και είναι λογικό να νιώθει άβολα. Επίσης είναι λογικό αν σου πουν ότι θα σου κόψουν το πόδι να νιώθεις απογοητευμένος. Και τέλος είναι λογικό να ξέρεις εσύ καλύτερα ποιο αυτί σου πονάει περισσότερο απ’ ότι ο γιατρός.  Μπορεί να ξέρεις καλύτερα αν έχεις κρυώσει επειδή μπορεί να πήγες πριν μια βδομάδα για χειμερινό μπάνιο οπότε το θέμα είναι ξεκάθαρο.

Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνω είναι πώς γίνεται ο ένας γιατρός να σε στέλνει στον άλλον επειδή δεν μπορεί να βγάλει διάγνωση και αφού επισκεφτείς 4 γιατρούς από το κάθε είδος στο τέλος να μην ξέρεις τι έχεις. Για παράδειγμα ένας παθολόγος θα σε στείλει σε έναν ενδοκρινολόγο ξάδερφό του ο ποίος θα σε στείλει σε ένα γυναικολόγο θείο του ο οποίος θα σε στείλει στην καρδιολόγο σύζυγό του ή οποία θα σε στείλει στο μικροβιολογικό εργαστήρι του πρώτου της φοιτητικού έρωτα. Ταυτόχρονα όμως επειδή η καρδιολόγος στα μάσησε, ο γυναικολόγος δεν είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό και ο ενδοκρινολόγος ήταν 95 χρονών, θα αναγκαστείς να πάρεις και δέυτερες γνώμες οι οποίες θα είναι εντελώς αντίθετες ενώ οι τρίτες θα βρίσκονται στη μέση και οι τέταρτες θα κάνουν μια σύνοψη.

hell-yes-it-is1

Εν τω μεταξύ στο μικροβιολογικό εργαστήρι θα πάρεις στα χέρια σου ένα σωρό τιμές και νούμερα τα οποία οι γιατροί θα κοιτάξουν και θα πουν μάλιστα μάλιστα ή θα σου πουν δεν υπάρχει τίποτα το υπερβολικά ανησυχητικό ή θα σου πουν διακρίνω μια γενικά καλή κατάσταση με θεατρικές ικανότητες Επιδάυρου και βάλε. Αλλά όταν εσύ θα σκέφτεσαι τα διακόσια ευρώ και βάλε που έδωσες ούτε μάλιστα θα θες να πεις ούτε να γελάσεις. Για να σου μαλακώσουν κιόλας τον πόνο εκεί στο εργαστήρι θα σου συστήσουν φιλικά να δεις και έναν δερματολόγο ο οποίος στο στρατό έκανε παρέα με ένα αφροδισιολόγο, δηλαδή τη σκοπιά που κάνανε μαζί εσύ θα την πληρώσεις, και στο τέλος θα πας και σε έναν οδοντίατρο επειδή σε όλα πήγες! Αφού ακόμα δεν πέθανες απο καρδιά, στομάχι και πίεση παίζει να πας από τερηδόνα τόσο που έχεις τρομάξει.

maybe-a-frog1

Εγώ δε λέω ότι δεν υπάρχουν καλοί άνθρωποι σε αυτό το επάγγελμα εκεί έξω και έναν δύο έχω συναντήσει και νιώθω τυχερή. Επειδή όμως εγώ το παραπάνω το έχω τραβήξει όσο δεν πάει και χωρίς υπερβολή έχω φτάσει να πιστεύω ότι αυτή η επιστήμη, με την έννοια των »επαγγελματιών» που την εξασκούν, έχει μετατρέψει την παντελή της άγνοια και αδυναμία σε πανίσχυρη δύναμη και σε χήνα που βγάζει το ένα χρυσό αυγό μετά το άλλο. Ενημερώσου μόνος σου και διάλεξε πολύ προσεκτικά σε ποιον θα πας και σε ποιον άλλον θα πας μετά και το γιατί. Αν δείξεις ότι ξέρεις δε θα σε κάνουν μπαλάκι. Και μην καταπίνεις ότι σου δίνουν. Κάπως έτσι θα πέσεις κάποια στιγμή πάνω σε κάποιον άνθρωπο που θα σε σεβαστεί, που δε θα φοβηθεί να πει δεν ξέρω, που θα σου πει την αλήθεια, που θα σου δώσει ένα βιβλίο να διαβάσεις σχετικά και που θα σε αντιμετωπίσει γενικά όπως σου αξίζει. Διαφορετικά κινδυνεύεις από το μεγαλύτερο κίνδυνο όλων, τη γιατροεξάρτηση την οποία εγώ απέφυγα και δε θέλω ούτε να την ξέρω!

pig-nose2

Σημείωση: αν είσαι νέος ή νέα πες ότι είσαι πχ 5ετής φοιτητής Ιατρικής. Κόβεται το παραμύθι πολύ γρήγορα.

Ένα σχόλιο »

  1. Χμμμ, σε καταλαβαίνω, και ειδικά με δύο αδέρφια γιατρούς :-) Πάντως ελπίζω η αιτία της τσάρκας που έκανες να μην ήταν σοβαρή και όλα να είναι καλά…

Σχολιάστε